derékfájás

Rövid és hosszú válasz is létezik. Tudományos és hétköznapi. Őszinte és óvatos.

Akárhonnan is forgatjuk a dolgot, nehéz kikerülni az igazságot: derékfájás = egyszerűen tápos vagy. A szó nemes értelmében – ha létezik ennek a szónak nemes értelme – gyenge, lestrapált és túlterhelt vagy. Teljesen mindegy, hány éves vagy. Lehetsz 20 vagy akár 42, akkor is alapjában véve a bőr tart össze téged.

Illetve ha már megemlítettem a kort, akkor hozzá kell tennem, hogy a most 40 éves korosztály még „sokkal” szerencsésebb, mint a mostani 20 évesek. Az ő fiatalabb korukban még az iskolai rendszerben tartott testnevelés óra valóban tartalmazta a szó jelentését is, miszerint test és annak nevelése.

A mai iskolai helyzetet a siralmas szó meg sem közelíti. Alapvető, minimális mozgáskultúrát sem tanítanak. Napi szinten találkozom gyerekekkel a munkám során és felháborító, hogy már csak a vigyázzban állás is megoldhatatlan feladat számukra. A jelenlegi testnevelés tanárként funkcionáló pedagógusokat nagy számban elítélem. Tisztelet a nagyon kevés kivételnek, akik számára még a hivatásuk a szakmájuk, és nem csak kötelezően elvégzett munka, mint a gyárban…

Felelősségük tudatában semmit nem adnak a gyerekeknek, amivel a későbbi életük során megelőzhetnék pl. az olyan jellegű problémákat mint a hát- és derékfájás. Ezek nevelési kérdések, amiket bele kell rágni a gyermekeink fejébe!

Ha valamivel nem foglalkozol, akkor az el fog romlani! Ugye, hogy nem bonyolult?

Visszatérve a gondolatmenethez: gyenge vagy, mert az izmaid egyfajta terhelést kapnak. Ha irodában ülsz, akkor egész nap lóg a fejed a gép előtt. Ezáltal a hát izmai és a gerincet körülvevő izmok meg vannak feszülve. Miért? Mert nehéz a fejed. Ez nem vicc, hanem tény.

Egy átlagos emberi fej 4,5-5,5 kg súlyú. Amikor lóg a fejed – akár a számítógép előtt ülve, akár a telefonod operálása közben – ez a terhelés kb. négyszeres súllyal terheli meg a testedet. Ez azt jelenti, hogy kb. 15-20 kg-mal húzatod szét a gerincoszlop és a hátad izmait.

Amennyiben ezek az izmok csak ezt a terhelést kapják, egyszerűen elfáradnak. Csomósodnak, begyulladnak. Nem azért fáj a hátad és a derekad, mert szarrá dolgoztad magad és te vagy a munka hőse, nem! Hanem azért, mert nem foglalkozol azzal, hogy fel legyen készítve a tested a terhelésre. Úgy, ahogy a testednek szüksége van tápanyagra a létezéshez (azért is eszel), úgy az izmaidnak is szüksége van mozgásra a normális működéshez. Amennyiben nem eszel rendesen, mert valami oknál fogva egyoldalúan táplálkozol, a tested is megbetegszik, mert valamiből hiányt szenved. Ugyanez történik mozgásszervi problémáknál is. Ha nem mozogsz, akkor annak az lesz a következménye, hogy valami elromlik.

A megoldás a siránkozáson és azon kívül, hogy a színes dobozban reklámozott összes gyógyszert és csodapirulát kipróbálod, a mozgás.

Sokkal olcsóbban meg fogod úszni a dolgot. Az életed meg fog változni. Nem leszel olyan fáradékony, nem fog fájni sem a hátad, sem a derekad. Az edzés és a testmozgás endorfint szabadít fel a testedben, ami a boldogságérzetet biztosítja számodra. Ez pedig csökkenti a stresszt, és jobbá teszi az életed. Megváltozik az alvásod, reggelente nem imával kezded a napot, hogy ki tudj kelni az ágyból.

A tested felkészítése a terhelésre pedig összetett. Ne gondold, hogy látsz egy videót a neten, és annak a napi szintű vad ismételgetése eredményt fog hozni. Ugyanis lehet, hogy olyan tartásbeli problémákkal rendelkezel, amelyek azoktól a gyakorlatoktól felerősödnek majd, és nem javulnak. Sok jó dologra lehet használni az internetet, de ha fontos számodra a tested (márpedig fontosnak kell lennie, hiszen abban élsz), akkor laikusként ne bízd magad egy videóra vagy a barinődtől kapott szuperjó tanácsokra!

Naponta hallok edzőként városi legendákat, ötleteket, fantasztikus edzésterveket. Egy a probléma velük, hogy ezek nem személyre szabottak, hanem sablonok. Vannak szuper online edzők, akik jó pénzért videókat adnak el, hogy te kényelmesen, az otthonodban tudjál világot megváltani. Ugyanakkor egyetlen egyszer nem látja senki, hogy te valójában hogyan dolgozol. Fogyni fogsz, erősödni fogsz, majd egyszer csak kiderül, hogy pl. gerincsérved vagy térdproblémád lett, vagy ráerősítettél egy asszimetriás testtartásra, és a gerincferdülésed még nagyobb lett…  Sorolhatnám sokáig a példákat, mivel sokkal találkozom a munkám során. Tekintve, hogy az edzésterv nem rád lett megírva, hanem minden egyes fizetőképes ember számára, akiket elcsábított a világmegváltó ígéretek varázsa.

Ha okosan akarsz eljárni, keress meg egy olyan edzőt, aki foglalkozik veled. Akár csoportos órán, akár személyi edzés formájában.

Ha esetleg már van kialakult hát- és derékproblémád, akkor arra kiváló megoldás lehet a TRX, amely erősíti a vázizmokat, hozzájárul az egészséges tartáshoz, valamint rendszeres edzéssel csökkenthető a derékfájdalom.

Ami pedig fontos: nincs rövidebb út. Ez a munka folyamatos. Ugyanis nem csak a nyári bikiniformáról szól, hiszen a hát- és derékfájás télen sem kerül el. Ergo mindig, egész évben, folyamatosan mozognod kell. Egész életed során. Nincs késői időpont a kezdésre. Kezdd el ma! Mindegy, hány éves vagy. Amíg élsz, addig a testedet az izmaid mozgatják. Ha foglalkozol velük, akkor képes vagy mozogni te is. Egyszerű a képlet.

Nincs gyors eredmény. A mai világban sok „fitness” irányzat a gyors edzésekkel csábít: „Gyere hozzánk edzeni, csak húsz perc az egész!” Ismerős? Megnyugtatlak, ezek szuper marketingfogások arra, amire a mai kor emberének szüksége van. Mindenki időhiányban szenved, túl gyorsan élünk, kevés a 24 óra. Ez mind bullshit. Gondold át és mérlegelj! Mi a legfontosabb? Te magad! Ha te nem tudsz magadra szánni heti három órát, akkor mi értelme a többi elpocsékolt időnek?

Ne gyors eredményt akarj, hanem tartós, fenntartható változást, ami által az életminőséged is nagy mértékben javul!

Élj úgy, hogy ne okozzon gondot cipekedni, lépcsőre szaladni, futkosni a gyerekeiddel. A munkahelyeden ne az a társaság legyen a „bandád”, akik egész nap nyavalyognak, hogy mindenük fáj, hanem inkább tartozz azok közé, akik arról beszélnek, hogy mi a céljuk a hétvégén, hova mennek futóversenyre, kirándulni , sportolni stb.

Hidd el, megéri! Ha nem hiszed, járj utána! :)

Zborai Tamás