inkontinencia

Meglepő a kérdés? Zavarba hoz? Azt gondolod, túl intim téma ahhoz, hogy erről szó legyen? Azt gondolod ritka dolog ez? Miért beszélek erről edzőként? Azért, mert nagyon sok embert érintő kérdés, nekem pedig mint edzőnek kötelességem, hogy a testedről a lehető legtöbb tudást átadjam, amivel biztosíthatom számodra a magas életminőséget. Először tegyük sorba a dolgokat azzal a – sajnos  – intim témaként kezelt problémakörrel kapcsolatban, amit úgy hívnak, inkontinencia.

Mit is jelent az a szó, hogy inkontinencia?

Vizelet visszatartási képtelenség. Kereshetünk rá orvosi megfogalmazást, de neked mint laikusnak nem szeretném latin szavakkal és szépen körülírt fogalmakkal traktálni a tudatod.

Ez a probléma nagyon nagy számban a nőket érinti. Igen, jól olvasod: nagy szám és nő. Ugyanis ez a betegségcsoport (mivel az) leginkább mintegy 95%-ban a nőknél fordul elő. Férfiaknál elenyésző a szám. Ez az anatómiai különbözőségeknek köszönhető. A női vizeletrendszer összetétele, a húgycső rövidsége és az izmok, szalagok anatómiai elhelyezkedése teljesen más, mint a férfiaknál.

Pontosan miről is beszélünk?

Vizeletcsepegés, vizeletfolyás. Ez különböző súlyosságú lehet, egy-két csepptől egészen a súlyos vizelet elfolyásig, amikor kontrollálatlanul ürül ki a vizelet.

Többféle ok állhat az inkontinencia hátterében

A leggyakoribb ok ’stressz-inkontinencia’ néven ismert. Ez amiatt is kialakulhat, hogy pl. valakinél gyermekszülés után a szalagok, izmok meglazulnak. A tünete általában az, hogy hasűri nyomásfokozódásnál – pl. nevetésnél, tüsszentésnél – elcseppen vagy elfolyik a vizelet. De ez előfordulhat ugrálás közben is. Alapvető anatómiai tudásként elég annyi, hogy a húgycső körül van egy izom, amely mint egy sál körbefogja azt. Ez az izom mindig zárva van, és folyamatosan elzárja a húgycsövet. Amikor vizeletet ürítünk, akkor mi magunk lazítjuk el ezt az izmot, és egy hasi prés segítségével (mint amikor egy zacskóból kinyomod a vizet) ürítjük ki a vizeletet a külvilágba. A vizeletcsepegés leggyakoribb esetben ennek az izomnak a nem megfelelő zárása miatt történik.

stressz-inkontinencia

Valószínűleg elég sok nő ezt olvasva már magára ismer. Túl vagy már egy vagy két szülésen, és valódi problémát jelent, mert egy nagyobb erőkifejtésnél megesik, hogy elcseppen… Ez egyszerűen a tested változása, amit vissza lehet fordítani! Nem egy ciki dolog, nem egy titkolni való betegség. Nagyon sok sorstársad van, és hidd el, mindenkit kellemetlenül érint! Tudom, hogy kellemetlen erről beszélni, nem mered elmondani senkinek. A férjed előtt is titkolod, mert cikinek érzed. Ezt nem szabad! Hidd el, hogy ez egy teljesen normális következmény annak, hogy a tested változik pl. egy szülés által!

De a hosszútávú hatásai rendkívül kellemetlenek. Mivel egyre kényelmetlenebbül kezded emiatt érezni magad, egyre inkább kivonod magad a közösségi terekből, edzőteremből, rendezvényekről stb. Mivel szégyelled a dolgot, ezért szépen kirekeszted magad. Eddig a pontig nem szabad eljutnod! Másrészt a szexuális életed minőségét is veszélyezteted, mivel szépen lassan a probléma súlyosságának növekedésével párhuzamosan egyre távolodni fogsz a párodtól, mivel nem akarsz majd kellemetlen pillanatokat az együttlétek során.

Fontos tudnod, hogy ezt lehet kezelni!

DE! Amennyiben nem foglalkozol vele, mert azt gondolod majd magától elmúlik, akkor ki kell, hogy ábrándítsalak: nem fog! Sőt, rosszabb lesz. Egy idő után nem csepegni fog, hanem folyni a vizelet. Ami pedig a kellemetlenséget magával hozva egyre rosszabb pillanatokat fog számodra okozni. Állandó betéthasználat és félelem attól, hogy valaki esetleg megérzi a kellemetlen szagot.

Kitérnék pár szóban arra, hogy mit tegyél, ha ilyen problémában szenvedsz. Ne menstruációs betétet használj, hanem inkontinencia betétet! Igen, teljesen más a kettő. Más a technológiai eljárás, amivel készülnek. Az inkontinencia betéteket úgy készítik, hogy a bennük található szuperabszorbens golyócskák megkötik a kellemetlen szagokat, illetve jóval nagyobb mennyiségű folyadékot képesek megkötni és magukban tartani, mint egy intimbetét. A boltokban ugyanazon a helyen találod őket, ahol az intimbetéteket is. A legismertebb márka a Tena. Ezek a betétek a minimális, pár cseppes problémától egészen a súlyosabb, nagy mennyiségű vizeletvesztésig nyújtanak lefedettséget. Pl. edzés alatt is tudod őket használni, és nem kell majd attól tartanod, hogy esetleg átáznak.

A vizeletvesztés típusai

Legnagyobb arányban a szülés okozta inkontinencia fordul elő, másodsorban pedig valamilyen központi idegrendszer általi probléma.

Ebben nem mélyednék el, tekintve hogy a cikk egy figyelemfelkeltés arra vonatkozóan, hogy amennyiben ilyen problémával szembesülsz, akkor mit tegyél, és értsd a miérteket.

A legbölcsebb megoldás egy urológus doktor felkeresése. A stressz-inkontinencia konzervatív módon kezelhető a legtöbb esetben. Ez az jelenti például, hogy intimtornával vagy más néven medencefenék-izom tréninggel nagyon szép eredményeket lehet elérni. Ritka esetekben van csak szükség komolyabb beavatkozásra. Léteznek intimtorna tanfolyamok, amelyekkel a módszer elsajátítása bárki számára lehetséges, és amit a későbbiekben a napi életviteledbe beillesztve bármikor elvégezhetsz.

Ezek az izmok, amik a vizeletelvezető-rendszert körbeveszik, ugyanolyan törődést igényelnek, mint a lábad vagy a karjaid izmai.

Az egyik legjobb megelőző intimtorna az aktív szexuális élet. Ilyenkor ezek az izmok igénybe vannak véve, és jó kondícióban maradnak.

Összegezvén, ha ilyen problémát tapasztalsz, akkor a legfontosabb, hogy ne ülj a problémán, hanem oldd meg! Menj utána a dolognak, és ne fogadd el az állapotot! Van rá megoldás, és van jó segédeszköz, ami fenntartja az életminőséged.

Zborai Tamás