Pihenés

 

Az edzés képlete egyszerű: Edzés=Munka+Pihenés. Egyik a másik nélkül nem működik. Tehát, ha fejlődni szeretnél az edzéseid által, akkor tudnod kell, hogy az edzőtermen kívül végzett munka ugyanolyan fontos, mint a teremben végzett munka.

Bár sokan próbálják a mai napig bizonyítani ennek az ellenkezőjét, és szarrá edzik magukat. Aminek a vége mindig ugyanaz általában. Sérülés vagy totál kiégés, aminek következtében abbamarad az edzés.

Szóval a legjobb, ha erővel edzel és ésszel pihensz!

A teremben leadott munka beépülése a szervezetbe abban a pihenő fázisban történik, amikor nem edzel, hanem valamilyen módon pihensz. Természetesen ennek az időfaktorai nagy mértékben változóak annak értelmében, hogy valaki profi sportoló vagy amatőr. Egy profinak sokkal gyorsabb a regenerációs fázisa. Egy hétköznapi embernek, aki heti háromszor edz, általában az egy nap edzés, egy nap pihenő felállást javaslom. Ezen felül pedig ha több az edzés, akkor a saját tapasztalás sokat segít.

Ezt könnyen meg tudod magadon is vizsgálni. Amikor újra edzel, és azt érzed, hogy enervált vagy, alacsony az energiaszinted, illetve nem tudsz 100 százalékosan teljesíteni, akkor nem volt elég számodra a pihenés. Ha izomlázad van, az nem ugyanaz! Azzal tudsz még teljesíteni 100 százalékosan.

Alvás

Képzeld el magad egy akkumulátorként. Ha reggel úgy kelsz fel, hogy csak 20 %-on vagy, akkor már délben nagy valószínűség szerint szét leszel esve.

Próbálj naponta 8-9 órát aludni. A lehető legjobb dolog, amit tehetsz az idegrendszered és a tested védelmében az az, ha jól alszol, és megfelelő időt is töltesz  vele.

Az alvásodat azzal is jobbá tudod tenni, ha már alvás előtt nem lógsz a neten, nem nézel tv-t. Ha olvasol pár oldalt egy könyvből, szépen le fog lassulni az agyműködésed, és pihentetőbb lesz az alvásod.

Masszázshenger

Ez már egy sportoló embernek alap felszereltség a háztartásban. A rendszeresen végzett izomlazító masszázs felgyorsítja a keringést az izmokban, és ezáltal gyorsabban fog regenerálódni.

A láb izmainak (vádli, combfeszítő, combhajlító) és a fenék izmainak, illetve a hát felső területének kiváló eszköze.

A legjobb lenne, ha minden este 15-20 percet végeznéd. De ha ez nem is megy, akkor a pihenő napjaidon illeszd be edzés helyett. Két hét után meglátod milyen csodát tudsz vele alkotni a teljesítményedben.

Hideg zuhany vagy jeges fürdő

A edzés során az izmokban mikro sérülések jönnek létre. Ezek gyulladásba kerülnek, ami részben az izomláz érzetét is adja. Az izmaid védelmében kiváló dolog a hideg zuhany minden edzés után. Ez a keringésedet is erősíti, illetve a mikro sérülések a hideg hatására összehúzódnak. A pozitív hozadéka, amit érezni fogsz azon kívül, hogy rendkívül felfrissülsz és jobban pörögsz majd, mint egy kávétól az lesz, hogy nem fog kialakulni izomláz.

Ha meg tudod tenni, akkor otthon a kádban két nagy zacskó jéggel szintén tudsz jeges fürdőt készíteni magadnak. Ezt érdemes nagyon kemény edzések után elvégezni.

Regeneráló séta

Napi 20-30 perc séta segít a szervezetnek felfrissülni. Alacsony pulzus mellett mivel megterhelés nincs, a test nyugodt állapotában tud friss vérhez jutni. Ha van kutyád, akkor kiváló, de ha nincs, akkor is próbáld meg beilleszteni a napi sétát. Hagyd otthon a telefonodat, kapcsolj ki és figyelj magadra.

Masszázs

Az egyik legjobb regenerációs mód a masszázs. Amikor a szakember átgyúrja a megterhelt izmokat és olyan helyeken is felmozgatja az izomzatot, ahol sokszor a napi terheléstől letapad, akkor a test teljesen újjá tud születni.

Ha sportolsz rendszeresen, akkor hetente vagy kéthetente menj masszőrhöz! Ennek a jótékony hatását egyrészt az edzéseidben fogod tapasztalni azáltal, hogy jobb lesz a teljesítőképességed, és jobban is fogsz fejlődni.

Zborai Tamás