Sok helyen olvasható, hogy miről is szól a Spinning. Tudjuk, hogy lényegét tekintve kardió edzéstípus, amelynek gyakorlati haszna kiválóan alkalmazható alap- és erőállóképességünk javítására és fejlesztésére. Tudjuk azt is, hogy nincsenek benne kormányon elvégzendő aerobik mozdulatok. Kívülről egy pedálforgatás, hegy és sík tempó váltakozása, a nyeregben tekerve és kiállva onnan, valamint egy irányzott óratípus szerinti terhelési lehetőség. Ezek alapján akár egy unalmas tevékenységnek is tűnhet.

Tényleg ennyi lenne és tényleg dögunalom? Hát nem!!

Igen, kitartónak kell lenni, és el lehet jutni odáig, hogy bátran kijelenthető legyen, hogy a Spinning ennél sokkal több! Attól több, hogy van egy rész benne, amit úgy nevezünk, hogy mentális lehetőség, amit főleg az érzések határoznak meg. Az érzések leírva nehezen átadhatók, tapasztalatok nélkül száraz szövegként hatnak, viszont itt nyer jelentőséget a „Puding próbája az evés” ősi kínai bölcselet.

Mégis legyen pár gondolat a folyamatról, ahogy el lehet jutni a fotelből a Spinning függőségig…

Alapvetően tényleg baj van, mert a mozgás iránti motiváció, az „el KELLENE menni valamit mozogni” nem jut el odáig, hogy ‘MA MEGYEK!’ Pedig a mai világunkban lételem! A megbetegedések nagy része az ingerszegény mozgás miatti keringési probléma!

Tudjuk, hogy a ‘MA MEGYEK’-ben ott van a félelem és emiatt egy képzeletbeli akadály: az a sok ‘MI VAN, HA..?’.

Mindegyikre van egy egyszerű válasz: SEMMI!

– Mert mi van, ha… kinéznek? Semmi! Tudtad, hogy a Spinning edzésekre járó vendégek átlagéletkora 35 felett van, és az edzéseken csupán színes hangulatvilágítás van? Tehát nem fog senki kinézni, és az edző óvó tekintetén kívül senki nem fog fürkészni, hogy mit csinálsz.

– Mert mi van, ha… bénázok vagy nem bírom? Semmi! Tudtad, hogy senki sem született a bringára? Mindenki más alappal rendelkezik. Aki soha nem próbálta, annak ugyanúgy nincs rutinja. Tudtad, hogy a más sportot is aktívan alkalmazó vendégeknek is okozhat kezdeti nehézséget a tekerés? Éééés hosszasan mehetne még ez a kérdezz-felelek párbeszéd.

A lényeg, hogy hidd el azt a SEMMIT, lökd be magad egy ingyenes első alkalomra, ami után még nincs semmire sem garancia, viszont az első lépést MEGTETTED!

Hogy mi lesz azután?

Az attól függ, mire vagy még képes! Tetszeni fog, mert a közeg és a társaság egy nagy löketet adhat a motivációban, valamint egy bérletvásárlás huncut kényszert okozhat számodra a rendszerességre. Benne van az, hogy az elején utálni fogod, és sokszor felteszed a kérdés, hogy minek is neked ez, mert a nyereg kényelmetlen, mert nem találod el az ellenállást, mert nem tudod végigcsinálni a terhelési szakaszokat, mert nincs levegőd, nincs erőd, nem tudod elkapni a ritmust, éhes vagy, szomjas vagy, izzadsz, lihegsz… Igen, ez lesz!

Ha viszont KITARTASZ azzal a csilingeléssel a füledben, hogy ‘HA BELEKEZDTEM, CSAKAZÉRT IS MEGCSINÁLOM!’, valamint szavazol magadnak legalább 1 hónapnyi esélyt a fejlődésre legalább heti 2-3 alkalommal, akkor ezek a hisztérikus elemek feledésbe merülnek, és elkezdődik számodra a Spinning!

A „Spinning érzéssel” egy másik dimenzióba kerülhetsz

Felülsz a bringára, bekészítve a folyadékot és a törölközöd, ránézel a beállításokra, majd elkezded forgatni a pedált.

Kialszanak a fények, sejtelmes színekbe öltözik a terem, majd megszólal a zene. Tudod, hogy mindig van bemelegítés, és már tudod azt is, hogy az nemcsak a testednek felkészülés. A bemelegítés alatt, a növekvő terhelés mellett a pedálfordulatoddal felveszed a zene ritmusának lüktetését. Elkezdesz fókuszálni csak a tekerésre, a légzésedre, az aznapi célodra, és azt veszed észre, hogy beszűkül a külvilág arra a kis helyre, ami a gépet körülveszi. Lényegében szépen lassan összeolvadsz a bringáddal.

Spinning és a fények játéka

Viszont itt nincs vége, fontos az összpontosítás, fontos, hogy ki tudd zárni a külvilágot, a problémákat és a szélsőségeket. Abban az egy órában ne érdekeljen senki és semmi! Abban az egy órában engedd a képzeletedet szabadon szárnyalni, legyen 100%-ig csak a tied úgy, hogy amit fizikailag is belerakhatsz magadból egy tökéletes edzésbe, az legyen is benne.

Hidd el, hogy az akaratod, a kitartásod, a tudatosságod el fog odáig juttatni, ahol a levezetés alatt a büszkeségtől elönti a szívedet melegség, ahol egy csendes mosollyal a bajszod alatt kimondhatod: IGEN! MEGCSINÁLTAM!

Szóval, miért gondolkodsz még?